Sessiz Fırtına: Göz Migreni Hakkında
Bazı ağrılar vardır, tahmin edersiniz veya çevrenizde bu ağrıyı kronik olarak yaşayan kişilerden duymuşsunuzdur. Ancak bazıları hiç beklenmedik anda çıkar gelir. İşte göz migreni tam da bu ikinci gruba giren bir fenomendir.
Bazen aniden gözümüzün önünde beliren parlak zikzaklar, ışık patlamaları veya bulanık noktalar bizi şaşırtır. Hatta bu belirtiler, arka vitre ayrılması veya retina yırtılması gibi ciddi göz hastalıklarıyla da karıştırılabilir. Özellikle gözlük kullananlar ve uzun saatler ekrana bakanlar, “Göz diyoptrim mi değişti?” diye endişelenir. Ancak mesele sadece bir diyoptri değişikliği olmayabilir; göz migreni kapımızı çalıyor olabilir.
Göz Migreni Nedir?
Göz migreni, genellikle kısa süreli ama etkileyici görme bozukluklarıyla kendini gösteren bir durumdur. Harvard Medical School’un bir yayınına göre göz migreni, beynin görme merkezi olan oksipital lobunun bir anlık “görmeyi unutması” olarak tanımlanır.
Araştırmalara ve hasta öykülerine göre, bu durum genellikle tek gözde başlar, ancak her iki gözü de etkileyebilir. Görme bozukluğu birkaç dakika ila yarım saat sürebilir. Türk Nöroloji Derneği’nin (2022) yaptığı araştırmaya göre göz migreni, beyindeki kan akışındaki kısa süreli bozukluklar sonucu ortaya çıkar.
Tıbbi literatürde oküler migren olarak da geçen bu durum, belki de modern hayatın bizlere “Dur! Biraz yavaşla! Dünya’ya bu kadar odaklanırken kendini unutma!” deme şeklidir.
Göz Migrenini Ne Tetikliyor?
Göz migreni birdenbire ortaya çıkabilir, ancak bazı tetikleyici faktörler mevcuttur:
Stres ve anksiyete
Uykusuzluk ve yorgunluk
Uzun süre ekrana maruz kalmak
Parlak ışıklar veya güçlü güneş ışığı
Fazla kafein tüketimi
Çikolata ve işlenmiş gıdalar
Altta yatan göz hastalıkları veya dolaşım problemleri
Bazı hastalarda bu faktörlerden biri ya da birkaçı göz migreni atağını tetikleyebilir.
Göz Migreni ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Göz migreniyle başa çıkmanın birkaç yolu vardır:
Göz migreniniz sık sık tekrarlıyorsa bir göz doktoruna ve nöroloji uzmanına danışın. Altta yatan bir göz hastalığı olup olmadığını kontrol ettirin.
Gözlerimiz, dünyayı algılamamızı sağlayan en değerli hazinemizdir. Onları ihmal etmemek ve verdikleri sinyalleri dikkate almak, hayat kalitemizi artırır. Eğer gözleriniz ara sıra size bu tür oyunlar oynuyorsa, belki de biraz mola vermenin vakti gelmiştir.
Unutmayın, göz sağlığı göz ardı edilecek bir mesele değildir!
Optisyen Seren ÇAKMAK
SAĞLIK
1 gün önceGÜNDEM
2 gün önceKÜLTÜR SANAT
3 gün önceGENEL
3 gün önceGENEL
4 gün önceGÜNDEM
6 gün önceGENEL
10 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.