Optisyenlik müesseselerinde 1 Ocak 2025’ten itibaren iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları zorunlu hale geliyor. 50’den az çalışanı olan iş yerleri, risk değerlendirmesi ve eğitim gibi yükümlülükleri yerine getirmek zorunda. İşverenler, dışarıdan OSGB hizmeti alarak bu süreçleri yönetebilirler. Optisyenlik müesseseleri için neler yapılacağına dair tüm soruları İstanbul OGO’ya sorduk. Aklınızda soru işareti kalmayacak.
OPTİK HABER YOUTUBE KANALIMIZDAN İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Program detayları şu şekilde.
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yükümlülüklerimiz nedir?
1 Ocak 2025 itibariyle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri” maddesi 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan tüm işyerleri için yürürlüğe girmiştir. Risk değerlendirmesi yapılması, çalışanlara temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi, çalışanların işe giriş ve periyodik muayenelerinin yapılması gibi yükümlülüklerimiz bulunmaktadır.
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekilleri;
Süreci kendileri yürütmek istemeyen iş yeri sahipleri nasıl bir yol izleyebilir?
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili mevzuat çerçevesinde, İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin verilmesi ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesine yönelik hizmeti OSGB firmalarından alabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili mevzuat çerçevesinde dışarıdan İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin verilmesi ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesine yönelik danışmanlık hizmeti almak isteyen üyelerimiz için Çalışkan OSGB firması ile anlaşma sağlandı.
Hizmet bedeli; 1-3 arası çalışanı bulunan işletmeler için: 600TL + KDV
3 üzeri çalışanı bulunan işletmeler için ilave olarak kişi başı: 200TL + KDV
Çalışkan OSGB firmasından hizmet almak isteyen üyelerimiz, web sitemiz üzerinden taleplerini iletebilirler.
50’den az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan optisyenlik müesseseleri işveren veya işveren vekilleri sağlık gözetimi dışında diğer hizmetleri kendileri verebilirler. İşverenlerin “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” var ise İSG-KATİP sistemi üzerinden görevlendirme işlemini tamamlayabilirler.
Bununla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri kapsamında risk analiz raporlarının hazırlanması, acil durum eylem planlarının hazırlanması, çalışma ortamı gözetimi yapılması, çalışanlara yönelik temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi ile ilgili Odamız tarafından gerekli dokümantasyon desteği sağlanacaktır.
Sağlık gözetimi hizmeti doğrultusunda alınması gereken sağlık raporları; aile hekimlerinden, ÇASMER’lerden ya da diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından alınabilir. Çalışan sağlık raporları işe girişlerde alınmalı ve personel özlük dosyasında bulunmalıdır. Ayrıca bizim gibi az tehlikeli işyeri sınıfında bulunun müesseseler en geç beş yılda bir sağlık raporlarını güncellemelidirler.
Belge sahibi olan işverenler, e-devlet üzerinden İSG-KATİP sistemine giriş yaparak, görevlendirme sürecini tamamlayabilir. İSG-KATİP işyeri taahhütname kayıt süreci ilgili web sitemiz üzerinden paylaşım yapıldı, işlem adımlarını takip ederek süreci tamamlayabilirler.
Mevzuatta bir değişiklik olmadığı sürece İSG-KATİP üzerinden onayı verilen taahhütnamelerde “geçerlilik süresi” gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
İşlem yapacak kişinin, SGK kayıtlarında İşveren/işveren vekili olarak kayıtlı olması gerekmektedir.
İşveren/İşveren vekilleri, İSG-Katip sisteminde “Kurumsal” sayfaya giriş yaparak sol taraftaki menüde yer alan Kişi/Kurum/Ekipman Kartı>İşyeri Bilgileri>İşyeri Kartı bilgilerini açtığında SGK İşyeri Bilgileri sayfasında işlem yapacağı işyeri SGK sicil numarasına ulaşabilirler. Taahhütname kayıt sürecinde ilgili alana sicil numarasını giriş yaparak işleme devam edebilirler.
Aynı zamanda SGK İşyeri Bilgileri sayfasında “Nace Kodu” da kontrol edilmelidir. Nace kodunun hatalı olması durumunda işyeri tehlike sınıfı değişiklik gösterebileceğinden taahhütname kayıt sürecinde hata alınacaktır. Optisyenlik müesseselerinin nace kodu 478.78.03, yeni açılış yapacak olan için 47.74.02 olmalıdır.
İSG-Katip sisteminde “Bireysel” sayfaya giriş yaparak sol taraftaki menüde yer alan Kişi/Kurum/Ekipman Kartı>Kişi Bilgileri>Kişi Kartı bilgilerini açtığında Yetkinlik Bilgileri sayfasında “İşveren/İşveren Vekili Eğitimi Sertifikasına Sahip Olmak” yetkinliği “Aktif” olması sertifikanız olduğunu gösterir.
İSG-Katip sistemi “Kurumsal” sayfada işveren/işveren vekil olduğunuz müesseseler görünmüyorsa sistem taahhüt verilmesine izin vermez. Bu sistemde Ticaret sicil kaydı değil SGK tescil kaydı dikkate alınır. Bu durumda SGK tescil biriminden gerekli işlemlerin mali müşavirler tarafından yapılması sonrası taahhütname onay süreci tamamlanabilir.
*** Müessesedeki sigortalı çalışanların SGK kayıtlarında yetkisi bulunmadığı (işveren/işveren vekili) için İSG-Katip sistemindeki kayıt işlemleri de tamamlanamıyor.
Anadolu Üniversitesi’nin İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri eğitimi İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü tarafından kabul edilmektedir.
Anadolu Üniversitesi 28 Şubat 2025 tarihine kadar başvurularını aldığı yeni bir sertifika programı düzenlemektedir.
Aynı zamanda T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından da işverenlere yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimi düzenlenecektir. https://casgem.gov.tr/ sayfası üzerinden sertifikası olmayan işverenler bu eğitime başvurabilirler. Eğitimin mart ayı ilk haftasında başlayacağı açıklanmış ancak başvuru için son tarih belirtilmemiş. Eğitim ve sınav süreci online olacaktır.
Sertifikaların alınmasına kadar geçen sürede herhangi bir sorun yaşamamak adına İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri dışarıdan, bir OSGB firmasından alınabilir.
Ön lisans eğitimleri geçerli sayılmakta mı?
Ön lisans eğitimleri bu konudan bağımsız eğitimlerdir. Optisyenlik eğitimi sırasında alınan İş Sağlığı ve Güvenliği derslerinin ve bu dersler sonrasında verilen sertifikaların İSG-Katip sisteminde geçerliliği bulunmamaktadır.
Çalışanı bulunmayan optisyenlik müesseseleri de bu süreçleri izlemeli mi?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2. Maddesine göre; çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri için kapsam dışındadır. (İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Md. 2/2-ç)
Dolayısıyla çalışanı bulunmayan müesseselerin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine ilişkin muafiyeti olmakla birlikte çalışan girişi olması halinde tüm yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Optisyenlik müessesesi çalışanlarına temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi nasıl verilebilir?
50’den az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan optisyenlik müessesesi işverenleri, çalışanlarına 3 yılda en az bir defa temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeleri gerekmektedir. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin uzaktan verilebilmesine ilişkin kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılması ile ilgili çalışması vardır.
Ayrıca çalışanlara yönelik temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve sertifikasyon süreci ile ilgili Odamız tarafından da gerekli dokümantasyon desteği sağlanacaktır.
İş veren veya iş veren vekili olarak sertifika kaç iş yerinde kullanılabilir?
Söz konusu sertifikayı almaya hak kazanan işveren veya işveren vekilleri, elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan sadece bir işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.
SAĞLIK
11 saat önceGÜNDEM
1 gün önceKÜLTÜR SANAT
2 gün önceGENEL
3 gün önceGENEL
3 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGENEL
9 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.