Üç çocuk annesi Ruvimbo Kaviya’nın beyninin altında ve gözlerinin arkasında bulunan boşluktan anahtar deliği ameliyatıyla menenjiyomu çıkarıldı.
Bu tip tümörlerin birçoğu daha önce bulundukları yer ve gereken cerrahinin karmaşıklığı nedeniyle ameliyat edilemez olarak değerlendiriliyordu.
Ancak Leeds Eğitim Hastaneleri’ndeki cerrahlar , Bayan Kaviya’nın göz yuvasından kapalı cerrahi yöntemiyle bu tümörlerden birini çıkarmayı başardılar; bu, İngiltere’de türünün ilk örneği olan bir ameliyattı.
40 yaşındaki hemşire ameliyattan sonraki gün ayağa kalkıp yürümeye başladı ve üç ay sonra felç rehabilitasyonuna ihtiyaç duyan hastalara bakmak üzere işe geri döndü.
“Çok stresli ve zordu” dedi.
“Bana ameliyatı yapacaklarını söylediklerinde, bunun mükemmel olacağını ve risk taşıdığını söyleyemediler.
“Bu işlemi ilk kez yapıyorlardı. Kabul etme şansım yoktu çünkü acı çok fazlaydı – ilk kez olduğunu bile düşünmedim, tek ihtiyacım çıkarılmasıydı.”
Bayan Kaviya ailesinin prosedüre “şüpheyle yaklaştığını” söyledi ve ekledi: “Onlara sadece ‘Bunu yapmak zorundayım – ya yapacağım ya da büyümeye devam edecek ve belki de öleceğim’ dedim. Kim bilir?
“Her şeyin bir ilki vardır. Yani asla bilemezsiniz, bu benim için en iyi şans olabilir.” Ve öyleydi.”
Kaviya ameliyattan birkaç gün sonra hastaneden taburcu edildi ve bir süre çift görme sorunu yaşadı.
Ameliyatın tek izi göz çukurunun altında kalan ufak bir yara izi.
Doktorlar ameliyatı birkaç kez prova ettiler; önce Kaviya’nın kafasının 3 boyutlu modellerini kullandılar, sonra da kadavra laboratuvarında.
Endoskopik transorbital yaklaşım olarak bilinen ameliyat sadece üç saat sürdü.
Çene cerrahisi uzmanı Jiten Parmar, endoskopun daha rahat girebilmesi için göz yuvasının dış duvarının küçük bir kısmının kesildiği bir teknik geliştirdi.
“O kadar iyi prova edilmişti ki sanki daha önce 100 kez yapmışız gibi hissettik. Yeni bir teknik kullanırken de böyle olmalı.” dedi.
“Ve aslında bunu yaptığımızda, gerçekten parlak bir sonuç elde ettik.”
Tümörün bulunduğu yere ulaşmak için kullanılan geleneksel yöntemler, kafatasının büyük bir bölümünün çıkarılıp beynin tümöre ulaşacak şekilde hareket ettirilmesini içeren karmaşık bir cerrahi müdahale gerektiriyordu. Bu da nöbetler de dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara yol açabiliyordu.
Beyin ve Sinir Cerrahı Bay Asim Sheikh, şunları söyledi: “Son birkaç yıldır, teknolojinin, araçların ve 3 boyutlu yeniliklerin ilerlemesiyle minimal invaziv tekniklere doğru bir yönelim oldu; artık prosedürleri daha az morbidite ile yapmak mümkün ve bu da hastaların daha hızlı ve daha iyi iyileşmesi anlamına geliyor.
“Eğer üzerine çok fazla bastırırsanız, ya da geri çekerseniz ya da ayırmaya çalışırsanız, bu durum hastaların sonrasında nöbet geçirmesine yol açabilir.
“Oysa bu şekilde beyne hiç dokunmuyoruz.”
Burcu Nida Özdemir-Optik Haber Editörü
SAĞLIK
1 gün önceGÜNDEM
2 gün önceKÜLTÜR SANAT
3 gün önceGENEL
3 gün önceGENEL
4 gün önceGÜNDEM
6 gün önceGENEL
10 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.