Optik sektöründe çalışan herkesin sıkça duyduğu yaygın bir soru cümlesidir aslında , Gözlük kullanırsam numaram daha mı çok artar? Öyle ki bu şehir efsanesi halk arasında Top 10 listesi yapılsa ilk beste kesin yerini alır. İzmir’ de yaşayan sevdiğim bir arkadaşımla konuşurken onunda kendini bu şehir efsanesine kaptırdığını görünce akıllardaki soru işaretlerini gidermek için bu konuyu bir dillerdir Seren diyerek başladım bu yazıyı yazmaya herkesin gönlüne biz nebze su serper belki umuduyla.
Hemen klasik bir cevap verilebilir bu soruya aslına, hayır gözlük göz diyoptrinizi artırmaz.
Ama bu cevap, tek başına yeterli olmuyor maalesef işin içinde algı meselesi olduğu için olaya daha bilimsel yaklaşmamız gerekir kırma kusuruna bağlı olarak ilerleyen bir diyoptrinin nedenlerini şu şekilde sıralanabilir alt alta…
2020 yılında National Eye İnstitute yapılan bir araştırmaya göre ebeveynlerden birinin miyopi olması halinde çocuğun miyop olma riski %33 iki ebeveynde de miyopi varsa çocukta miyop çıkma riski %50 %60 oranına çıkıyor. Çünkü miyopi özellikle çocukluk ve gençlik döneminde ilerlemeye meyillidir.
Araştırmalar sonucunda 6 – 18 yaş arasında miyopinin her yıl ortalama -0.50 /-1.00 diyoptri arasında ilerleyebileceğini gösterilmektedir.
2)Çevresel faktörler ve dijital ekran dünyasının etkisi
Uzun saatler boyunca yakına odaklanma (akomodasyon) göz yorgunluğunu artırmakla beraber günümüzde en çok karşılaştığımız dijital miyopun ilerlemesine sebep olabilir.
Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi gençlerin ve özellikle çocukların günde en az 2 saat açık havada vakit geçirmesi güneş ışığı alması miyop ilerlemesinde yavaşlatıcı etkisi sahip olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.
3)Yanlış reçeteli veya halihazırda sizin diyoptrinize uygun olmayan hazır gözlük kullanımı
Yanlış bir reçeteyle üretilmiş gözlükleri veya piyasada işporta diye tabir ettiğimiz aslında sizin diyoptrinizle hiç alakası olmayan gözlük kullanımı göz numaranızın hızlı ilerlemesine neden olur.
Gel gelelim, gözlük takmamak ne gibi sorunlara yol açabilir birazda onu konuşalım.
*Göz yorgunluğu ve baş ağrısı, net göremeyen göz, odaklanmaya çalıştığında olduğundan fazla çalışarak kasları zorlar buda göz yorgunluğu ve baş ağrısını tetikler.
*Göz tembelliği (ambliyopi) riskini ortaya çıkarır. Özellikle çocukluk döneminde kullanılmayan gözlüklerin kalıcı problemlere neden olabileceği kanıtlanmış bir tespittir.
*Düşük akademik ve iş performansı görme kusurlarının ortaya çıkardığı odaklanmama problemi özellikle çocuklarda ders başarısını olumsuz etkileyebilir. İş hayatında ise detayları kaçırmak adına olumsuz bir tablo çizmesine, tatsız sonuçlara neden olabilir.
Peki bilim dünyası bu konuda ne diyor ?
Harvard Medical School:
“Gözlükler yalnızca görmeyi düzeltir, Göz yapısını değiştirmez. Gözlük takmamak, gözleri daha fazla zorlamaya neden olabilir. Ancak görme yetisini kötüleştirmez.” (Harvard Health Publishing)
American Optometric Association (A0A):
‘Gözlüklerin görme bozukluğunu artırdığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine, gözlük kullanmamak baş ağrısı, göz yorgunluğu ve odaklanma problemlerine yol açabilir.” (A0A Official Website)
Uluslararası Miyopi Enstitüsü (IMI):
“Çocukluk çağında miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için düzenli gözlük kullanımı önerilir. Miyopi kontrol lensleri ve ortokeratoloji lensleri gibi özel yöntemler de etkili olabilir.” (IMI Report 2023)
Yukarıda okuduğunuz makale alıntılarından da görüldüğü üzere bilim dünyasında gözlük takarsam numaram artar mı ?sorusunun cevabını çok net bir şekilde “HAYIR” olarak yanıtlıyor.
Gözlük takmaya başladığınızda fark etmediğiniz detayları görmeye başlarsınız, önceden hafif bulanık olan yazılar netleşir, tabelalar uzaktan seçilir. Yüzlerdeki en ince detaylar belirginleşir. Sonra biraz algı etkisiyle gözlük olmadan artık daha bulanık görüyorum gözlük numaralarımı artırdı herhalde diye hayıflanmalar başlayabilir. Lakin olay aslında hiçte öyle değildir.
Siz gözlükten öncede aynı şekilde görüyordunuz bulanıktı her şey
Sadece farkında değildiniz gözlük kullanımıyla net görmeye alışınca bulanıklık gözünüze daha çok batmaya başladı.
Demem o ki Azizim .. gözlük takmakla gözünüz bozulmaz. Ama kulaktan duyma yanlış bilgilerle hareket etmek göz sağlığınızı riske artar. O yüzden güzel insan göz doktorun gözlük önerdiyse bunu bir yük olarak görmek yerine hayatını kolaylaştıracak bir medikal malzeme olarak görmen düzenli göz muayenesi yaptırman sana uygun cam ve çerçeveyi bir optik müessesinden ve bir Optisyen tavsiyesiyle alman en mantıklı olanıdır.
Şimdi siz olsanız hangisini seçerdiniz? Bilimsel verilerin gerçekliğine mi inanırdınız, yoksa şehir efsanelerine mi?
Optisyen Seren ÇAKMAK
SAĞLIK
1 saat önceGÜNDEM
19 saat önceKÜLTÜR SANAT
2 gün önceGENEL
2 gün önceGENEL
3 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGENEL
9 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.